In de kijker

Ontdek hier onze laatste nieuwsberichten.

Lessen te trekken uit de Covid-crisis voor de werking van de OCMW’s: Aanbevelingen van BAPN betreffende de tijdelijke maatregelen die structureel gemaakt moeten worden

De OCMW’s zijn al lange tijd onder gefinancierd en overbelast. Door de Covid-crisis kwamen ze nog meer onder druk te staan. De overheid voerde daarom bijkomende maatregelen, aanbevelingen en financiering in met als doel te voorkomen dat vele mensen in diepe armoede verzeild zouden raken en volledig kopje onder zouden gaan. Nu het zwaartepunt van de acute crisis achter ons ligt, besloten de netwerken armoedebestrijding, verenigd binnen BAPN te evalueren wat we van de crisis kunnen leren om onze sociale bescherming te verbeteren en te versterken. In een nota beargumenteren we waarom het vanuit het standpunt van mensen in armoede van belang is om bepaalde tijdelijke maatregelen structureel te maken.

Lees Meer
OPROEP TOT EEN NATIONALE BETOGING WE ARE BELGIUM TOO

De Coördinatie van de Mensen zonder Papieren en haar vele medestanders organiseren op zondag 3 oktober 2021 om 14 u. aan het Noordstation in Brussel een nationale betoging ‘We Are Belgium Too’. Wij nodigen alle burgers, vrouwen en mannen, kinderen, jongeren en senioren, democraten, de gastvrije gemeenten, de verenigingen, de vakbonden, de sociale en culturele organisaties en militanten van politieke partijen uit om tijdens deze manifestatie hun stem uit te brengen voor de oprichting van de oprichting van een onafhankelijke regularisatiecommissie die beslist op basis van duidelijke en permanente criteria.

Lees Meer
Opiniestuk: Klimaatrampen, gezondheidscrisissen, digitalisering: mensen in armoede zijn het minst beschermd tegen deze externe schokken

Midden juli werd België na de coronapandemie opnieuw getroffen door een grote crisis. Hoewel de overstromingen niet alleen kwetsbare gezinnen hebben getroffen, is het duidelijk dat zij opnieuw het grootste slachtoffer zijn. De overheid zet terecht in op het tegengaan van de verarming bij mensen die hun woonst en bijna al hun bezittingen verloren hebben. Het Belgian Minimum Income Network (BMIN) roept beleidsmakers echter op om eindelijk ook de nodige preventieve maatregelen te nemen om mensen in armoede beter te beschermen tegen dergelijke externe schokken, te beginnen met het optrekken van de laagste inkomens boven de Europese armoedegrens. Lees hier hun gemeenschappelijk opiniestuk.

Lees Meer
Bekijk Alles

Wie zijn wij

Belgisch Netwerk Armoedebestrijding

Vertrekkende vanuit de ervaring van en samen met mensen in armoede zet BAPN alles in het werk om armoede op federaal en Europees niveau te bestrijden. BAPN onderneemt acties en doet beleidswerk om de bestaande sociale, politieke en economische structuren te veranderen en alzo de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken.

Lees Meer

Contacteer Ons

Neem contact met ons op of bel ons om te ontdekken hoe we u kunnen helpen.

  • Adres: Vooruitgangstraat 333/6, 1030 Brussel
  • Tel: +32 (0)2 265.01.54
  • Email: info@bapn.be