Gebruik van Artificiële Intelligentie (AI) in processen van arbeidsbemiddeling
Op 17 januari werd BAPN door de POD Maatschappelijke Integratie uitgenodigd voor een focusgroep rond het gebruik van Artificiële Intelligentie (AI) in arbeidsbemiddeling. Samen met deelnemers uit Betonne Jeugd Antwerpen, BMLIK Gent, ATD Vierdewereld, Chez Nous, de Vrolijke Kring uit Ronse (vanop afstand) en het Vlaams Netwerk tegen Armoede gingen we in gesprek met medewerkers van de OESO die dit project leiden. De bedoeling was om hen zicht te laten krijgen op de trajecten die mensen in armoede in Vlaanderen en Brussel afleggen in hun zoektocht naar werk.
We konden onze ervaringen ophangen aan de aanbevelingen vanuit het Belgisch netwerk:
- Armoede is een clusterproblematiek en de weg naar werk moet dan ook integraal en op maat zijn.
“De weg naar een job lijkt rechtlijnig, maar het leven van mensen in armoede is dat niet. Er zijn vele drempels, kronkels en procedures die tegelijk lopen. Het is dus snel gezegd, ze willen niet werken. Als je dakloos bent geweest, ontbreken er vele papieren en documenten."
“Ik begin te werken als chauffeur bij De Lijn, maar ik woon op 7 kilometer van de standplaats van de bus en het is moeilijk om daar te geraken. Gelukkig heb ik hiervoor samen met mijn werkgever en de vereniging waar ik kom een oplossing kunnen vinden."
- De finaliteit van arbeidsbemiddeling moet een duurzame job zijn.
“De persoon die mij geholpen heeft om werk te vinden, is Ilse. Zij hielp mij niet enkel met bepaalde zaken, zoals het in orde brengen van mijn administratie, zij hield ook rekening met mijn talenten en mijn motivatie om iets te kunnen betekenen voor dakloze mensen.”
“Ik beschik over voldoende intellectuele capaciteiten, maar doordat ik in het verleden mentale problemen heb gehad wordt ik vooral toegeleid naar maatwerkbedrijven waar de arbeid voor mij afstompend is. Ik heb gevraagd om verschillende opleidingen te volgen om een job te vinden die bij interesses past, maar dit werd steeds geweigerd.”
- Heel wat mensen in armoede ervaren een digitale kloof, beschikken niet over de nodige digitale hulpmiddelen en – kennis. Ze hebben dan ook weinig tot geen vertrouwen in digitale toepassingen. Er is steeds fysieke dienstverlening nodig!
“Je moet je online registreren bij de VDAB et je moet al je documenten (zoals diploma’s, sollicitaties,…) uploaden, maar er is niemand die je helpt. Je hebt meestal niet enkel een pc met internet nodig, maar ook een printer en scanner. Dit is allemaal niet vanzelfsprekend voor mensen met een beperkt inkomen.”
“Men gaat ervan uit dat alle jongeren automatisch digitaal vaardig zijn, maar dat is niet het geval. Itsme is bijvoorbeeld een grote ramp bij jongeren, zelfs wanneer zij een smartphone hebben. Het loop vaak mis omdat je je login of wachtwoord kwijtraakt of omdat je je account op je oude telefoon niet hebt kunnen afsluiten. Je kan je dan niet identificeren en hebt geen toegang tot vele diensten.”
Zoals steeds gaven onze ervaringsdeskundigen weer het beste van zichzelf, waarvoor dank! Wij verwelkomen dat de POD Maatschappelijke Integratie en de OESO mensen in armoede betrekken van bij het begin van hun project en hun ervaringen in rekening brengen. Wij gaan ook graag in op hun aanbod om feedback te geven op de tussentijdse rapporten.