In de kijker

Alle nieuwsberichten


Une lettre a été rédigé à l'intention des ministres afin de demander une prolongation durable de la suspension des contrôles GRAPA. "Le mode de contrôle actuel a été largement décrié pour son caractère lourd, attentatoire aux droits des personnes et sa disproportion".

Lees Meer

Met de publicatie ‘Het GPMI: te veel uitsluiting, te weinig begeleiding’ willen we een stem geven aan mensen die als begunstigde van het leefloon rechtstreeks te maken krijgen met het ‘geïndividualiseerd project voor maatschappelijke integratie’ (GPMI). Het leefloon is het laatste vangnet in onze samenleving om mensen de kans te geven op een menswaardig bestaan. Door de toenemende voorwaardelijkheid van ‘rechten’, wordt het echter steeds moeilijker voor mensen om er toegang toe te krijgen. Dat geldt zelfs voor het laatste vangnet – het leefloon.

Lees Meer

In volle covid-19 crisis besliste de federale regering om het sociaal tarief voor energie ook open te stellen voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming. Deze uitbreiding is al lange tijd een eis van vele middenveldorganisaties, alsook van de netwerken armoedebestrijding. Op 31 december 2021 beëindigt echter deze uitbreiding. In de huidige context van stijgende gas- en elektriciteitsprijzen, dringen we erop aan dat deze maatregel structureel wordt. Anders lopen honderdduizenden huishoudens het risico in grote onzekerheid te belanden.

Lees Meer

Indien de regering De Croo tegen het einde van deze maand niet tot een ander besluit komt, zullen de inkomens van de meest kwetsbare gezinnen, die nu al veel te laag zijn om waardig van te kunnen overleven, vanaf oktober 50 euro per maand minder bedragen. Dit zou een groot sociaal drama betekenen, met grote gevolgen voor deze gezinnen. BMIN roept de regering op om geen einde te maken aan diverse sociale maatregelen die er momenteel voor zorgen dat de financiële middelen van mensen in armoede niet dalen (inkomensbescherming bij tijdelijke werkloosheid, bevriezing van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen en de premie van 50 euro per maand voor de sociale uitkeringen). Het is noch rechtvaardig, noch verantwoordelijk noch doeltreffend om in het kader van besparingen net aan mensen in armoede – mensen die al aan het einde van de maand een lege maag hebben- te vragen om de broeksriem verder aan te halen.

Lees Meer

De OCMW’s zijn al lange tijd onder gefinancierd en overbelast. Door de Covid-crisis kwamen ze nog meer onder druk te staan. De overheid voerde daarom bijkomende maatregelen, aanbevelingen en financiering in met als doel te voorkomen dat vele mensen in diepe armoede verzeild zouden raken en volledig kopje onder zouden gaan. Nu het zwaartepunt van de acute crisis achter ons ligt, besloten de netwerken armoedebestrijding, verenigd binnen BAPN te evalueren wat we van de crisis kunnen leren om onze sociale bescherming te verbeteren en te versterken. In een nota beargumenteren we waarom het vanuit het standpunt van mensen in armoede van belang is om bepaalde tijdelijke maatregelen structureel te maken.

Lees Meer

De Coördinatie van de Mensen zonder Papieren en haar vele medestanders organiseren op zondag 3 oktober 2021 om 14 u. aan het Noordstation in Brussel een nationale betoging ‘We Are Belgium Too’. Wij nodigen alle burgers, vrouwen en mannen, kinderen, jongeren en senioren, democraten, de gastvrije gemeenten, de verenigingen, de vakbonden, de sociale en culturele organisaties en militanten van politieke partijen uit om tijdens deze manifestatie hun stem uit te brengen voor de oprichting van een onafhankelijke regularisatiecommissie die beslist op basis van duidelijke en permanente criteria.

Lees Meer

Midden juli werd België na de coronapandemie opnieuw getroffen door een grote crisis. Hoewel de overstromingen niet alleen kwetsbare gezinnen hebben getroffen, is het duidelijk dat zij opnieuw het grootste slachtoffer zijn. De overheid zet terecht in op het tegengaan van de verarming bij mensen die hun woonst en bijna al hun bezittingen verloren hebben. Het Belgian Minimum Income Network (BMIN) roept beleidsmakers echter op om eindelijk ook de nodige preventieve maatregelen te nemen om mensen in armoede beter te beschermen tegen dergelijke externe schokken, te beginnen met het optrekken van de laagste inkomens boven de Europese armoedegrens. Lees hier hun gemeenschappelijk opiniestuk.

Lees Meer

De overstromingen die ons land midden juli troffen, eisen een zware tol: 41 mensen lieten het leven, meer dan 10 000 personen verloren hun onderkomen, essentiële infrastructuur werd vernietigd en de wederopbouw zal nog maanden, al dan niet jaren, duren. Jammer genoeg zijn mensen met een laag inkomen, net zoals bij de Covid-crisis, opnieuw degenen die het grootste slachtoffer zijn. Op 23 juli vroegen we reeds aan de bevoegde federale ministers om verschillende noodzakelijke maatregelen te treffen. BAPN vraagt nu bijkomende maatregelen.

Lees Meer

Covid-19 en de overstromingen hebben het belang van de sociale diensten nogmaals zeer duidelijk gemaakt. Toch krijgen deze diensten en hun maatschappelijk werkers onvoldoende steun van de overheid. Daarom heeft de Federatie van OCMW's - in samenwerking met RWLP, BAPN, FdSS en FéWASC - een opiniestuk geschreven. "Veel mensen zijn er heel slecht aan toe en moeten eigenlijk op alle vlakken geholpen worden. Dit terwijl bij vele sociale werkers het water aan de lippen staat: zij zijn niet enkel overbelast maar voelen zich ook onmachtig omdat zij in de huidige situatie, waarbij de noden zo groot zijn, onmogelijk aan iedereen een oplossing kunnen bieden .”

Lees Meer