In de kijker

Alle nieuwsberichten

Dit jaar bestaat BAPN 30 jaar. Wij willen dit moment aangrijpen om samen met een aantal sleutelfiguren voor het federale en Europese armoedebeleid terug te blikken op het verleden en vooruit te kijken naar de toekomst. We willen met hen samen bekijken in welke context BAPN werd opgericht en welke stappen er de laatste 30 jaar vooruit werden gezet op vlak van armoedebestrijding en de participatie van mensen in armoede. Daarnaast vragen we hen ook wat er dient te veranderen zodat het federaal en Europees beleid werkelijk een verschil kan maken voor mensen in armoede. Vandaag laten we Guy Tordeur aan het woord, een de voorzitter van het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding.

Lees Meer


Al bijna twee maanden slapen ongeveer honderd asielzoekers dagelijks op straat in mensonterende omstandigheden. Ze kunnen ook geen procedure aanvragen. "Het recht op opvang en het recht op asiel zijn internationaal verankerde mensenrechten en vormen fundamenten van het vreemdelingenrecht, waar niet licht aan voorbij gegaan mag worden." BAPN ondertekende mee een open brief gericht aan minster Mahdi.

Lees Meer

Zoals ieder jaar vieren vele gezinnen In België op 6 december Sinterklaas. Voor gezinnen die in armoede leven, is dit echter vaak een moeilijke en stresserende dag. Zij hebben immers niet de middelen om hun kinderen op deze dag extra te verwennen. Zij willen niets liever dan dat hun kinderen zich op deze dag niet uitgesloten voelen en dat ze net zoals de andere kinderen niet vergeten werden door de Sint. Dit is jammer genoeg niet altijd mogelijk.

Lees Meer


Een collectief van 47 organisaties heeft gisteren actie gevoerd voor een hervorming van het IGO, een sociale uitkering die tot doel heeft ernstige armoede te voorkomen voor ouderen met een laag pensioen. De huidige controles, uitgevoerd door postbodes, zijn vreselijk opdringerig. Mensen met een IGO, hebben ook recht op een waardig bestaan. Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens en het Steunpunt tot Bestrijding van Armoede hebben gisteren een kritisch advies gepubliceerd waarin wordt gesteld dat de huidige IGO-regels (maximaal 29 dagen toegestaan verblijf in het buitenland per jaar, geen recht op een voorafgaande hoorzitting vóór elke sanctie) leiden tot de schending van de grondrechten van ouderen met een IGO. Een billijke hervorming van de IGO moet dit verhelpen.

Lees Meer

De armoedecijfers tonen aan dat het nog steeds nodig is om op 17 oktober de Werelddag tegen Armoede te organiseren. De verschillende netwerken armoedebestrijding verenigd in het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) organiseerden diverse activiteiten in heel België samen met mensen in armoede. BAPN nam deel aan verschillende acties in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. We organiseerden ook onze eigen activiteiten Hier volgt een verslag.

Lees Meer

Op 17 oktober, de Werelddag van Verzet tegen Armoede, stellen de regionale netwerken armoedebestrijding verenigd binnen het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) het onrecht aan de kaak dat armoede nog steeds is Volgens de laatste armoedecijfers leven in België maar liefst bijna 2 miljoen mensen in armoede of lopen zij een zeer groot armoederisico (18.9% van de ganse bevolking).

Lees Meer

De regionale netwerken armoedebestrijding verenigd in het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) juichen toe dat de federale regering in de begroting 2022 een prioriteit maakt van de strijd tegen energiearmoede. Het betaalbaar houden van de energiefactuur voor kwetsbare gezinnen door de uitbreiding van het sociaal tarief te verlengen en door de toekenning van de energiecheque is een goede beslissing in de huidige context van immens stijgende aardgasprijzen. Deze maatregelen zijn broodnodig om mensen met een laag inkomen de winter menswaardig te laten doorkomen. Om mensen in armoede na de gezondheids- en sociaal-economische crisis van het voorbije anderhalf jaar opnieuw een perspectief te geven zijn echter meer structurele, langetermijn maatregelen. We willen dus een lans breken voor het duurzaam verankeren van het sociaal energietarief én de uitbreiding van de groep kwetsbare gezinnen op basis van de inkomensgrens.

Lees Meer

De opwarming van de aarde is niet langer een ver-van-ons-bed-show, ook België deelt in de klappen. Kijk maar naar de overstromingen van half juli, die ook de sterke sociale ongelijkheid pijnlijk duidelijk maken. Duizenden gezinnen waar het water al aan de lippen stond, verloren hun woonst en heel hun hebben en houden en dreigen nu helemaal kopje-onder te gaan. Hoewel ze het minst verantwoordelijk zijn voor de klimaatopwarming, dragen ze wel de grootste gevolgen. Een succesvol klimaatbeleid kan niet zonder een ambitieus en adequaat sociaal beleid. De armoedenetwerken in België roepen de verschillende overheden op tot sociale rechtvaardigheid. Ze vragen om mensen in een kwetsbare positie te begeleiden en ondersteunen in de groene transitie én te investeren in kwalitatieve en energiezuinige (sociale) woningen.

Lees Meer